På Louise Mariehjemmet laver vi altid mad af god kvalitet.
Vores tilgang til maden er at den skal være hjemmelavet, veltilberedt, pænt anrettet, smage godt og med udgangspunkt i årstidens produkter.
Det er vigtigt for os at man som beboer oplever de fysiske og sociale rammer, omkring måltidet som hyggeligt og rart.
Vores målsætning ift. kostpolitikken er følgende:
- At altid tilbyde velsmagende og sund mad.
- At maden laves fra bunden, med kvalitetsprodukter
- At maden der tilbydes, er tilrettelagt efter beboernes ønsker
- At maden tilberedes med udgangspunkt i de officielle anbefalinger om mad til ældre
- At der altid produceres diæter til beboere med særlige behov
Målsætning:
At sikre størst mulig livskvalitet, sundhed og velbefindende gennem den rigtige ernæring
Råvarer:
Maden tager udgangspunkt i friske råvarer. Hovedvægt lægges på årstidens produkter.
Vi har fokus på dyrevelfærd, økologi, og madspild.
Tilberedning:
Egen produktion sikrer duften af mad i huset og stimulerer appetitten. Fokus på hjemmelavet mad, sikrer at smag og kvalitet er i højsædet.
Daglige måltider:
Morgenmad, frokost, eftermiddagskaffe med brød eller kage, og aftensmad
Drikkevarer som indgår: te / kaffe, saft/juice og mælkeprodukter
Drikkevarer som kan købes ved siden af: øl, vand, vin, div. Spiritus
Morgenbrød erstattes af boller søndage og fødselsdag
Morgenbrød suppleres med wienerbrød i weekender / på helligdage eller hvis en fødselsdag falder en søndag
Individuelle hensyn, ernæring:
Beboernes behov, hvad angår ernæring og diæt er i centrum og aftales med beboer, pårørende og med køkken og plejeteamet på den etage hvor man bor.
Opmærksomhed på tænder og mund gør, at der tilbydes mad med ændret konsistens (dysfagikost).
Der holdes særligt øje med personer med BMI under 20, men BMI hos alle beboere følges. Utilsigtet vægttab er meget svært at rette op på uanset startvægt. Underernæring kan føre til depression, sygdom, dårlig hukommelse, mistet appetit og livslyst. Det skal derfor dokumenteres, at en beboer ikke ønsker at tage på, selv om vægten ligger lidt lavt.
Menuen tager udgangspunkt i at de fleste beboere er småt spisende. Næringstætheden kan mindskes ved at mindske mængden af fedtholdige elementer på tallerkenen til fordel for de mere fedtfattige elementer.
Menu og brugerinddragelse:
- Hovedvægten ligger på det traditionelle danske køkken for at sikre beboernes tryghed ved, at beboerne kan genkende maden.
- Beboerne har indflydelse på menuplanen, og er altid velkommen med deres ønsker. Er der noget beboeren ikke spiser (fx fisk, indmad, ris…) pga. kultur eller vaner tilbydes et alternativ til dagens ret.
- Beboerens menu ønsker indhentes desuden ved hver fødselsdag, hvor beboeren bestemmer husets menu.
- Beboerne inddrages hver måned i menuplanlægning, og menuer ved særlige mærkedage og festligheder.
Køkkenpersonalets ansvar:
- Køkkenteamet har relation og samarbejde til både husets beboere og øvrige personale. Køkkenet deltager på beboermøder så der i fællesskab laves menuplaner.
- Hver køkkenmedarbejder har ansvar for en etage, og skal sikre gennem året at få talt med både beboere og personale på etagen de er repræsenteret.
- Der afholdes 1 gang månedligt beboermøde hvor en køkkenmedarbejder deltager.